AULA CURS 2015-2016‎ > ‎Curs 2013-2014‎ > ‎ESO 2‎ > ‎Activitats 2 ESO‎ > ‎

Excursió Vall de la Murta i Llacuna del Samaruc

8 de maig 2014, 6:27 publicada per Daniel Corso   [ actualitzat el 8 de maig 2014, 9:42 per Sergio Serra ]
La Vall de la Murta, Alzira

La vall de la Murta és un bell paratge emmarcat entre les serres de la Murta pel sud i de Corbera pel nord, rodejat d'abruptes crestes que de manera natural li donen un caràcter d’alleujament, idoni per al retir monacal.                                         

Aquest cordó muntanyenc s'estén longitudinalment en direcció NO-SE, tancant l'àmplia plana de l'Albufera i del Xúquer, presidit pel Tallat Roig (394 m.), la formidable silueta del Cavall Bernat (584 m.), el piramidal pic de la Creu del Cardenal (543 m.), i les Orelles d'Ase (585 i 592 m.), acinglats vessants, continuant per aguts crestalls, com el del llom del Matxo Flac (584 m.), l'Ouet (533 m.), la Ratlla (625 m.) i les Creus (539 m.), fins a l'estreta franja costanera de Tavernes. Paral·lelament a la vall de la Murta s'estenen les valls de la Casella i d'Aigües Vives.

Des de qualsevol d'aquest punt s'ofereixen incomparables vistes de la vall i els seus voltants; si el dia és clar la sensació que es pot sentir resulta indescriptible. L'orientació de la vall permet dues àrees ben diferenciades, l'ombriu i la solana, separades pel barranc de la Murta, que naix de la confluència dels dos torrents que acudeixen al seu centre. Aquesta condició geogràfica dóna lloc a unes complexes comunitats vegetals.

Santa Maria de la Murta naix a partir del re agrupament d'algunes ermites esparses per la vall, de les quals arribaren a relacionar-se onze. El prolongat assentament dels ermitans va afavorir que l' ;alzireny Arnau Serra, amb llicència del rei Pere el Cerimoniós, els fera donació de les seues terres de la Murta, quedant obligats a formar una comunitat per poder accedir a la seua possessió.

Després de professar a Xàbia com a monjos de Sant Jeroni se'ls va concedir, mitjançant la butlla de Gregori XI, l'oportuna llicència eclesiàstica per a fundar un monestir en aquest paratge.

La fundació del monestir de Santa Maria de la Murta cal situar-la a cavall entre els segles XIV i XV, època de gran esplendor de 1'orde de Sant Jeroni que va facilitar la seua propagació per l'antic regne de València.          

Fins al segle XIX va ser un estimat centre religiós i cultural, visitat per pontífexs, cardenals, bisbes i reis entre altres. Amb la segona desamortització el monestir va ser exclaustrat i passà a mans privades. S'inicia el procés d'espoliació dels seus béns fins a la total ruïna, agreujada aquesta per la poderosa natura, que pugna per recuperar els seus dominis.

L'any 1989 l'Ajuntament va adquirir el paratge i el 1995 es van iniciar les primeres excavacions per poder elaborar un pla director encaminat a recuperar les històriques ruïnes.                                                    

 

Llacuna del Samaruc

A Algemesí hi ha una reserva amb un habitant tan especial que ha donat nom al lloc: la llacuna del Samaruc. Es tracta d’un peix endèmic en perill d’extinció que es troba en ben pocs aiguamolls del País Valencià i la protecció del qual va portar, el 1995, a designar aquesta llacuna del municipi reserva natural.

La llacuna és un ecosistema protegit vulnerable que no solament està enfocat a la protecció del samaruc, sinó que també s’hi re introdueix flora i fauna en perill d’extinció.Conclusió:

Els alumnes diuen que no els ha agradat però la veritat... se ho han passat molt bé. Sols hem d'observar les seues cares que... no hi són de tristor precisament.

Excursió Murta - Samaruc

Comments